Coachblog: Waarom de BTW-aangifte mij nooit stress bezorgt

De kans is reëel dat je op dit moment alle facturen bijeen aan het zoeken bent om aan de boekhouder te bezorgen. Voor veel ondernemers en boekhouders is het elk kwartaal weer een moment van stress, zo rond de twintigste.

Maar buiten het tegen de klok werken, is er waarschijnlijk nog wel een reden waarom jij deze periode als stressvol ervaart. Binnen een paar dagen zal jij het verdict van de aangifte in je mailbox zien terechtkomen. Lap, die bankrekening weer een pak zien krimpen. Om de drie maanden steeds datzelfde stramien.

Gelukkig is dat voor mij verleden tijd. Niet alleen wordt mijn boekhouding bijna dag op dag bijgehouden op het online platform van onze boekhouder (dank u Wes ;-)). Ook financieel kan de aangifte mij zelden verrassen (euh, ook dank u Wes ;-)). Ik zie u al fronsen. Wacht, ik leg het uit.

Je vorige btw-aangifte als basis

Eerst en vooral, je gaat hier geen tips vinden om btw of belastingen te ontduiken. Eerlijk duurt het langst. Je gaat dus geen euro minder betalen met deze methode. Het gaat hem om de spreiding. Ik haatte het namelijk om elke keer weer die aangifte als boemerang in het gezicht van mijn bankrekening te zien belanden.

Nu doe ik het dus anders. En daarbij gebruik ik de laatste btw-aangifte telkens als basis. En al de rest is relatief eenvoudig. Gewoon een beetje inschattingsvermogen, meer heb je niet nodig.

Mijn spreidingsplan ;-)

Binnen enkele dagen zal je dus te weten komen hoeveel je moet betalen. Na even te slikken en te betalen kan je dan denken aan je volgende aangifte. Je deelt het te betalen bedrag van nu gewoon door het aantal weken tot de volgende betalingsdatum. En dat bedrag betaal je wekelijks als voorschot via een automatische, wekelijkse betalingsopdracht in je bankapp. In dit geval zitten er trouwens 13 weken tussen 20 april en 20 juli.

Uiteraard is er geen enkel kwartaal hetzelfde. Zeker in deze tijden is het zeer moeilijk om dit in te schatten. Maar eens we weer open mogen, ga je merken dat je hier beter en beter in wordt. Verwacht je het volgende kwartaal een hogere omzet? Dan kan je het wekelijkse bedrag een beetje verhogen. Verwacht je veel kosten dan kan je het bijvoorbeeld iets lager zetten.

Doordat je nu wekelijks een bedrag stort gaat je bankrekening niet met pieken en dalen, maar gaat het allemaal wat geleidelijker. Je hebt op die manier een veel realistischer beeld van het bedrag dat op je rekening staat.

En wat als ik te veel heb gestort?

Eén ding kan ik je verzekeren, het voorafbetaalde bedrag zal praktisch nooit overeen komen met je werkelijke btw-aangifte. Dat lijkt me logisch. Maar dat is uiteraard geen probleem. Ofwel moet je alsnog extra bijbetalen, ofwel heb je wat te veel betaald. Maar dat zal normaal gezien om kleine verschillen gaan, afhankelijk van je inschattingsvermogen.

Resulteren je wekelijkse betalingen in een bedrag dat hoger is dan je uiteindelijke btw-aangifte? Geen probleem, de overschot gaat gewoon over naar de volgende periode. Je kan met dat tegoed rekening houden in je nieuwe berekening.

Uiteraard kan je het ook tweewekelijks of maandelijks doen. Maar ik raad het aan om zeker een systeem te vinden om die driemaandelijkse mokerslagen te reduceren tot kleinere tikjes.

voorbeeldje ter verduidelijking

Om het allemaal wat tastbaarder te maken illustreer ik het met een voorbeeld.

Stel dat uit je aangifte van het eerste kwartaal blijkt dat je 1.300 euro moet betalen.

Als je vermoedt dat je qua omzet en kosten het volgende kwartaal ongeveer hetzelfde gaat zitten, stel je een wekelijkse betaling in van 100 euro. Tegen dat de aangifte van het tweede kwartaal betaald moet zijn (20 juli) heb je 1.300 voorafbetaald.

Blijkt dat je in het tweede kwartaal maar 1.000 euro moet betalen, heb je 300 euro over die naar de volgende periode wordt overgedragen. Hier kan je dan rekening mee houden bij de berekening van het volgende kwartaal.

Stel dat je 1.500 euro in het tweede kwartaal moet betalen, stort je nog 200 euro extra om aan dat bedrag te komen. Sowieso een veel mildere pil om slikken.

Controle

Uiteraard zitten we nu in een periode waar het niet gemakkelijk is om alles in te schatten. Het komt beter tot zijn recht eens we weer een lange tijd open zullen zijn.

Voel je je beter met je huidige manier van werken? Vooral blijven doen dan. Het mag je zeker niet extra verward maken. Maar voor mij geeft dit een gevoel van controle. Sinds ik het op deze manier doe, kan je op mijn rekening niet meer zien wanneer het kwartaal afgelopen is :-).

Vorige
Vorige

Coachblog: 3 tips waardoor copycats niet voor frustraties zorgen

Volgende
Volgende

Coachblog: 5 manieren om een nieuw merk te kiezen