Laat acné je zelfbeeld niet verknallen!


De pubertijd is voor veel mensen een serieuze beproeving. Zo zet je lichaam de laatste rechte lijn in naar het volwassen zijn. Je begint ook hoe langer hoe meer interesse te krijgen in het andere of hetzelfde geslacht. En dan.... baf! Daar komt de vijand nummer 1 voor de komende jaren. Acné!

 Voor veel pubers zal het maar in beperkte mate storen. Maar wanneer het zich hardnekkig uit, kan het echt een complex worden. In plaats van open te bloeien tot een mooi volwassen persoon, kan dit voor onzekerheid en een laag zelfbeeld zorgen met een enorme impact op sociaal vlak als gevolg. 

Acné is zeker geen "alleenrecht" voor de pubers. Ook na je pubertijd kan je er zeker nog last van hebben.  We behandelen in ons instituut dan ook heel wat volwassenen.  

WAT IS ACNÉ EIGENLIJK? 

Een belangrijke boosdoener bij acné is de productie van talg. Talg zorgt voor een soepele huid en wordt in normale omstandigheden afgescheiden door de poriën. Wanneer deze poriën verstopt zijn, hoopt de talg hierin op. Dat is acné. Dat dit in de pubertijd veel voorkomt, is omdat er in die periode een verhoogde talgproductie is. 

Wanneer men last heeft van acné is het belangrijk om er iets aan te doen omdat er littekens op de huid kunnen ontstaan.  

WAT KAN JE ZELF DOEN TEGEN ACNÉ?

Afblijven! Zonder enige twijfel. Pulken en uitknijpen is heel aanlokkelijk, maar verergert het probleem alleen maar. Moet ik dan naar een belangrijke afspraak met een joekel van een etterkop op mijn gezicht? Ja, in principe wel. Maar wij weten natuurlijk ook dat niemand zo naar een eerste date wil. Daarom mag je hem uitzonderlijk wel uitknijpen. Maar.... doe dit dan steeds met een tissue. Als je dit met blote handen doet, kan er vuil en bacteriën in de wond terechtkomen. Verder kan de "pus" nieuwe infecties en grotere ontstekingen veroorzaken op delen van je gezicht die nog niet "besmet" zijn. 

Een consequente thuisverzorging is uiteraard onontbeerlijk om de poriën op regelmatige basis te zuiveren. Let er wel op dat je hierin goed geadviseerd wordt want de verkeerde producten zullen contraproductief werken. 

Als extra tip geven we nog mee dat je best op regelmatige basis je kussensloop kan vervangen. Liefst dagelijks. Dit omdat je kussensloop een broeihaard van bacteriën is en je avondverzorging voor een groot stuk teniet doet. Als je echt safe wil spelen, slaap je op een satijnen kussensloop. Door het gladdere oppervlak blijven hierin minder bacteriën "hangen". 

Acné Zenza Hoogstraten
Vorige
Vorige

Waarom de herfst hét ideale seizoen is om te beginnen met definitieve ontharing