Hoe behandel je Melasma, het zwangerschapsmasker?

Alarm! Ik, als schoonheidsspecialiste, worstel met melasma, het zogenaamde zwangerschapsmasker. Leuk is dat niet want binnen mijn job is het natuurlijk allesbehalve comfortabel om de mensen met vlekken in mijn gezicht te ontvangen. Gelukkig kan ik dit perfect camoufleren met de minerale make-up van Bellapierre. Maar toch blijft ik er een ongemakkelijk gevoel bij hebben. 

 Toen ik de anticonceptiepil nam had ik er last van op mijn bovenlip. Precies of ik een 'snorretje' had. Dit is dan vanzelf weggegaan toen ik veranderde naar de anticonceptie NuvaRing. Sinds mijn zwangerschappen is melasma echter opnieuw de kop opgestoken. Deze keer op andere plaatsen in mijn gelaat dan voordien. Toen, Louise is ondertussen al 6 jaar, was er over melasma nog niet veel geweten en je kon al zeker niet weten of je er vatbaar voor was of niet. Met de wetenschap en de apparaten die ik nu gebruik had het allemaal zo ver niet hoeven te komen. Het duidt er nog maar eens op hoe snel alles in de beautywereld evolueert. Net als bij Instituut ZenZa. 

Door mijn eigen ervaring vind ik het van enorm belang om preventief op te treden tegen melasma. Hopelijk kan deze blog én onze aanpak bij ZenZa veel vrouwen extra advies en inzicht geven in deze problematiek.

Wat is melasma en hoe wordt het veroorzaakt? 

Simpel. Het is een pigmentverschuiving of -stoornis die zich uit in bruine , grillige vlekken in het gezicht. Vooral vrouwen tijdens of na hun zwangerschap hebben er last van. Maar het kan dus ook optreden bij het gebruik van de pil. Bij mannen komt het amper voor en bij kinderen zelfs helemaal niet. 

Melasma wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine wat zorgt voor hyperpigmentatie, met de donkere vlekken tot gevolg. Deze overproductie kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van blootstelling aan de zon of hormonale veranderingen. Ook leeftijd en erfelijkheid kunnen het beïnvloeden.


Er kunnen ook pigmentloze vlekken ontstaan. Dit heet hypopigmentatie en is het gevolg van te weinig productie van melanine.

Voorkomen is beter dan genezen

Veel zwangere vrouwen krijgen dus, net als ik, te maken met melasma. Het positieve is dat je het in grote mate kan voorkomen. Met ons apparaat voor huidanalyse, de Observ 520, kunnen we namelijk in de diepere huidlagen kijken. Zaken die met het blote oog niet zichtbaar zijn, worden duidelijk zichtbaar met de Observ 520. Op deze manier kunnen we dus zien of het mogelijk al wat aanwezig is in de diepere huidlagen

Als ik voor mijn zwangerschappen had geweten dat ik (hormonaal) pigmentgevoelig was en al de kennis had gehad die ik nu heb, dan had ik mij op een andere manier beschermd tegen de zon. Dit is namelijk de belangrijkste externe factor waar we ons nog tegen kunnen beschermen. Dan had ik op vakanties meer een hoed gedragen waardoor de melasma niet of minder had kunnen doorbreken. Ook zou ik dan gekozen hebben voor het dagelijks smeren van een minerale zonnecrème i.p.v. met chemische zonnefilter.

En dan is er nog "het licht". Ik dacht vroeger dat beschermen tegen de zon voldoende is. Ondertussen weet ik dat ook blauw licht van smartphones en computerschermen de melanocyten (deze cellen zorgen voor de pigmentaanmaak) stimuleren. Dus al smeer je perfect heel de dag door een minerale zonnecrème, er zal ook stimulatie van het pigment zijn als je 's morgens en 's avonds in je bed op je smartphone zit te kijken.  

Gelukkig kan ik mijn klanten die waarschuwing wel tijdig geven, dankzij de Observ 520 en mijn nieuwe inzichten.

We lijsten onze tips hier even op: 

  • bescherm je huid tegen blauw licht en UV-stralen, dit doe je met bijvoorbeeld onze zonneproducten van Heliocare. Breng meermaals per dag een bescherming aan. Hier is onze Sundaybrush dan weer super voor. Een zonnebescherming in poedervorm. Ideaal voor over de make-up.

  • vermijd rechtstreekse zon op je snoet en draag een pet of hoed

  • ga voor intensieve/aangepaste gelaatsbehandelingen zonder lichtbronnen. Dus geen ipl, laser of led-lamp. Want ben je gevoelig voor melasma activeren deze lichtbronnen ook weer op een negatieve manier.

  • laat zeker een gratis huidanalyse doen waardoor we in de diepere huidlagen kunnen kijken

Hoe pakt Instituut ZenZa melasma verder nog aan?

De uitgebreide huidanalyse brengt melasma heel goed in kaart. Vanaf dat we iets zien in de diepere huidlagen, zullen we dit aan u vertellen en u adviseren hoe dit preventief aan te pakken.

Onze mela lightening facial is een geavanceerde behandeling voor het aanpakken van pigment. Het is een behandeling waarbij we transexaminezuur en 3 soorten zeer hoog gedoseerde vitamine C in de huid brengen via de microneedling.

Maar bij sommige klanten, en bij mezelf, is het kwaad echter al geschied. De melasma is al in grote mate aanwezig en zal niet zomaar verdwijnen. Dat zal zeer snel duidelijk worden eens je er last van hebt. 

Vorige
Vorige

Welke verzorging is geschikt voor een mannenhuid?

Volgende
Volgende

Maskné, een nieuwe uitdaging