Maskné, een nieuwe uitdaging

Al maanden kan je geen journaal bekijken of er gaat een groot deel van de uitzending over mondmaskers. Het was en is steevast vuur voor discussie tussen politiekers, virologen en de bevolking. Zijn ze nuttig? Waarom moet ik ze al dan niet dragen? Hoe moet ik ze dragen? Waar moet ik ze dragen? Wanneer moet ik ze dragen? ...

 

Gelukkig moet het in deze blog niet gaan over het maatschappelijk en medisch belang van deze vodjes. Wel was het vanaf het begin duidelijk dat het dragen van mondmaskers serieuze gevolgen kan hebben voor onze huid. De eerste mensen die hiermee geconfronteerd werden, waren de zorgverleners. Ondertussen moet men de mondmaskers ook in heel wat andere sectoren (zoals de onze) veel en lang dragen en worden de hierdoor veroorzaakte huidproblemen ook talrijker en bekender. Men heeft er zelfs een term opgeplakt, maskné. 

Wat is maskné en hoe wordt het veroorzaakt?

 

Maskné zijn simpelweg de puistjes die veroorzaakt worden door het dragen van een mondmasker. Doordat mondmaskers afsluitend werken, ontstaat er warme en vochtige lucht aan de binnenkant ervan. Het gevolg hiervan is dat er door de warmte meer talg geproduceerd zal worden. Ook gaan je poriën verder open staan waardoor deze toegankelijker zijn voor onder andere dode huidcellen, talg en bacteriën. En dit is dé ideale voedingsbodem voor acné. De poriën geraken op deze manier namelijk sneller verstopt. 

 

Hierbij komt dat je poriën sowieso al sneller verstopt zullen geraken door de constante wrijving van het mondmasker en het feit dat je je gezicht nu vaak (onbewust) aanraakt omdat het mondmasker toch niet zo fantastisch zit. Je moet er eens op letten hoeveel mensen constant aan hun mondmasker zitten te frullen. Op die manier gaat het medisch nut uiteraard ook voor een deel verloren. Maar het is vaak sterker dan onszelf.

Hoe voorkom je het? 

 

Een belangrijk aspect in het bestrijden van maskné is de stof van het mondmasker. Katoen, zijde of satijn zijn de stoffen die aangeraden worden. Dit omdat deze stoffen minder wrijving veroorzaken met de huid. In een eerdere blog (laat acné je zelfbeeld niet verknallen) kon u al lezen dat een satijnen kussen ook belangrijk is in de strijd tegen acné. En dat het absoluut af te raden is om aan je puistjes te prullen. Dit verergert het probleem alleen maar. Zo kan er onder andere vuil en bacteriën in de wond terecht komen en kan het "pus" nieuwe infecties en grotere ontstekingen veroorzaken op plaatsen die nog niet "besmet" zijn. 

 

Verder is het ook van belang dat je regelmatig van masker wisselt. Investeer dus zeker in voldoende mondmaskers en was het elke keer uit. 

Hoe pakt Instituut ZenZa dit probleem aan?

 

Eerst en vooral hebben wij voor onszelf geïnvesteerd in degelijke mondmaskers. Hydrafacial (je weet wel, die behandeling voor de beste huid van je leven ;-)) ontwierp een mondmasker van katoen. In dat katoen zit koper verweven wat zorgt voor een anti-bacteriële werking. Deze maskers zijn niet goedkoop (€ 45 per stuk) maar ze zijn 30 keer uit te wassen en zorgen voor een minimum aan irritatie en acné. Voor ons was het die investering meer dan waard.

 

Verder raden wij onze klanten aan om te reinigen met de glycolreiniger van Renophase. Dit product is naast reinigend ook exfoliërend. De tijm en rozemarijn werken antiseptisch en genezend. Toch droogt deze reiniger de huid niet uit en werkt door de lysine ook hydraterend. Deze bevalen wij aan aan alle huidtypes. 

 

Ik ben er van overtuigd dat klassieke make-up onder het masker het probleem alleen maar verergerd omdat dit sowieso de poriën al verstopt. Minerale make-up of minerale zonbeschermingspoeder veroorzaakt deze verstopping niet en zorgt zelfs voor een genezend en kalmerend effect. Mineralen hebben een anti-inflammatoire werking en werken hierdoor zelfs ontstekingsremmend. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. 

 

Door het volgen van bovenstaande tips heeft geen enkele medewerker van Instituut ZenZa last van dit nieuwe fenomeen !

Reactie schrijven

Commentaren: 0