Dit doet suiker met je huid!

Suiker.... Voor de één (voedselindustrie) is het puur goud. Voor de ander (het lichaam) is het puur vergif. Jammer genoeg is de voedselindustrie zo machtig dat we overspoeld worden met het verslavende goedje. Vaak zelfs zonder het te weten. Of nog erger. Vaak krijgen we het zelfs binnen terwijl we denken dat we gezond aan het eten zijn. 

 

Het grote probleem is dat suiker voor de voedselindustrie een goedkope smaakmaker is waardoor het ondertussen in zoveel voedingsmiddelen zit zonder dat je het vermoedt. Dit komt ook omdat men vaak andere benamingen voor suiker gaat gebruiken waardoor het niet meer echt opvalt. 

 

Waar men het bij suiker minder vaak over heeft is de impact die het heeft op de huid. In deze blog wil ik aantonen dat de ravage die suiker binnenin veroorzaakt, ook uiterlijke gevolgen zal hebben. 

 

 

suiker huid problemen

Het verslavende vergif 

 

De negatieve impact die suiker op je lichaam heeft, is ondertussen wel bekend bij de meeste mensen. Zo kan de inname van te veel suiker leiden tot diabetes type 2, gewichtstoename, een vergrote kans op hartfalen, een verhoogd cholesterolgehalte, een verhoogde bloeddruk, problemen met de lever en zo veel meer. Ook is het een belangrijke voedingsbodem voor kankercellen. 

 

Het meest herkenbare negatieve effect is waarschijnlijk de suikerdip waarbij de alvleesklier het te veel aan suiker door middel van de productie van insuline uit het bloed wil krijgen. Omdat je alvleesklier in overdrive gaat om alles terug in balans te brengen, blijft het insuline produceren tot onder het evenwichtspunt. Dat resulteert in de typische vermoeidheid, loomheid, prikkelbaarheid,.... de suikerdip! Dit wordt dan vaak gecompenseerd door weer suiker te eten waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. 

  

 

Het meest verontrustende is dat dit vergif zeer verslavend is. Uit onderzoeken blijkt dat suiker zelfs verslavender is dan cocaïne. Zo kozen ratten die zowel aan suiker als aan cocaïne verslaafd waren in een bepaald onderzoek resoluut voor suikerwater in plaats van cocaïne. Ook deden ze in dit onderzoek veel meer moeite voor dat suikerwater dan voor de cocaïne... 

Wat is het effect op de huid? 

 

En als de impact op het innerlijke zo groot is, heeft dit uiteraard ook verstrekkende gevolgen voor je uiterlijk. De huid is namelijk het grootste en zwaarste orgaan. Het is zeer vaak ook de spiegel van ons lichaam. Denk maar aan de stralende huid van mensen die gezond leven in vergelijking met de doffe kleur bij deze van een alcoholieker.

 

De grootste boosdoener in dit verhaal is 'glycatie'. Bij dit proces gaat de suiker in het bloed zich binden aan eiwitten (collageen is een eiwitsoort) waardoor schadelijke stoffen vrijkomen, AGE's (Advanced Glycation End products). Een opeenstapeling van AGE's zorgt voor beschadiging van omliggende eiwitten wat resulteert in een slappere huid en rimpels. Hoe meer suiker we eten, hoe meer we AGE's gaan opstapelen....

 

Verder verwijdert glucose veel belangrijke vitamines uit je bloed. Vooral het verwijderen van veel vitamine C heeft grote gevolgen omdat deze belangrijk zijn voor de aanmaak van collageen in de huid. 

 

Suiker heeft dus een dubbele negatieve werking op collageen. In eerste instantie wordt de aanmaak ervan belemmerd door het wegnemen van vitamine C. En ten tweede wordt het overblijvende collageen nog eens gesaboteerd door de 'glycatie'. Op deze manier wordt het wel duidelijk welke nefaste invloed het op de huid heeft. Zeker als je weet dat suiker ook een hormonale rollercoaster in gang kan zetten wat onmiddellijk resulteert in puistjes. 

 

suiker huid probleem

Hoe pakt Instituut ZenZa dit aan?

 

Het veelvuldig gebruik van suiker komt ook tot uiting tijdens veel van onze huidanalyses. Zo zijn er veel jongere klanten die al vrij snel geconfronteerd worden met rimpeltjes. Terwijl dit eigenlijk pas op een latere leeftijd zou mogen beginnen. De consumptie van suiker is daar sowieso een oorzaak van. Daarbij komt ook nog eens de slechtere luchtkwaliteit. Maar daar kom ik in een andere blog nog op terug. 

 

Buiten de aanvallen van suiker op het collageen, is er ook het gegeven dat de productie van collageen sowieso vermindert vanaf de leeftijd van ongeveer 30 jaar. Dat is ook de reden waarom Instituut ZenZa veel inzet op producten en behandelingen waarbij de productie van collageen wordt gestimuleerd. Uiteraard benadrukken wij ook het belang van gezonde voeding omdat dit een rechtstreeks effect heeft op de huid. 

 

Heb je graag een beeld van hoe jouw huid er aan toe is? Boek dan een gratis huidanalyse! In een geheel vrijblijvend gesprek wordt de conditie van jouw huid besproken en een eventueel behandelplan voorgesteld. Zonder aankoopverplichtingen. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0