Start to protect: waarom zonnecrème de beste anti-aging crème is

 

Iedereen zou dagelijks 15 à 30 minuten in de zon moeten zitten voor een goede aanmaak van vitamine D. Bij de eerste zonnestralen van de lente is dit bij de meeste mensen absoluut geen probleem. Maar wat met huidveroudering door de zon, wat men ook wel eens photo-aging noemt? Men zegt vaak dat een goede zonnecrème de beste anti-aging crème is. En dat belang kunnen wij alleen maar beamen. 

 

Het verschil tussen UVA- en UVB-stralen


Eerst even de technische kant. Als het over zonnestralen gaat, hoor je vaak de term UV. Dit staat voor ultraviolet. Deze stralen zijn voor 90% verantwoordelijk voor de huidveroudering. Natuurlijk licht bestaat vooral uit UVA en een klein deeltje uit UVB. Deze stralen hebben op een verschillende manier invloed op de huid.

 

De A uit UVA staat voor AGING. UVA-stralen dringen diep in de huid en kunnen collageen- en elastinevezels aantasten waardoor huidveroudering ontstaat. Ze verslappen de huid en veroorzaken rimpels. Zonnebanken werken met veel UVA. Dat is de reden waarom wij hier absoluut tegen zijn. Ook kunnen deze stralen de oorzaak zijn van huidkanker.

 

 

UVB-stralen, waarin de B staat voor BURN, werken krachtiger dan UVA-stralen. Toch dringen ze minder diep in de huid. Deze stralen zorgen voor DNA-schade en zonverbranding.

 

Het is belangrijk om te beschermen tegen beide soorten van stralen.

Smeer je ook in als de zon niet zichtbaar is

 

Jammer genoeg is het een fabeltje dat je alleen op zonnige dagen UV-schade kan oplopen. Ook bij mistige, bewolkte dagen bereiken UV-stralen de huid en kan huidschade ontstaan. Zo kregen we ooit een klant over de vloer die heel het weekend buiten was geweest zonder één zonnestraaltje gezien te hebben. En toch was hij serieus verbrand.

 

 

Zélfs achter glas zijn de zonnestralen schadelijk! UVA-stralen komen namelijk voor 50% door het glas. Hieronder kunnen jullie een foto zien van een vrachtwagenchauffeur waarvan één kant van het gezicht enorm verouderd was tegenover de andere kant. 

 

Omdat zonnecrème de beste anti-aging crème is adviseren wij dan ook om dagelijks zonnecrème te smeren. Zeker van maart tot en met oktober. Neem voor dagelijks gebruik een zonnecrème met lichte textuur en vermijd dat je jouw huid te veel voed waardoor verstoppingen en puistjes gemakkelijk ontstaan.

 

 

 

zonneschade glas huidveroudering
Zichtbare zonneschade bij een vrachtwagenchauffeur

 

SPF en PA

 

"SPF" staat voor Sun Protection Factor en geeft aan in welke mate je beschermd bent tegen de UVB-stralen. De bescherming tegen UVA wordt uitgedrukt in "PA". Wettelijk is het verplicht dat de PA-waarde in een zonnecrème minstens 1/3 van de SPF moet zijn. Dus een zonnecrème met SPF 30 moet minstens een PA-waarde van 10 halen. In kwalitatieve producten is dit hoger. Vaak staat er op de verpakking geen indicatie van PA. Maar je mag er dus vanuit gaan dat dit minstens 1/3 van de SPF-waarde gaat zijn aangezien dit wettelijk voorgeschreven is. Ook voor PA geldt dat hoe hoger de waarde, hoe hoger de bescherming is. 

 

De waarde van de SPF geeft aan hoeveel keer je langer beschermd bent tegen de zon dan dat je huid zou verbranden zonder bescherming. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat er dan om de twee uur moet gesmeerd worden. Een SPF 30 geeft dus 30 keer langer bescherming dan de tijd dat het duurt eer je huid onbeschermd zou verbranden. 

 

Verder zal SPF 30 onze huid gedurende de beschermde periode 96,6% beschermen terwijl SPF 50 dit voor 98% doet. 

Als je in de zon zit, is het belangrijk dat je zeker om de twee uur smeert. Zo blijf je zeker van de beloofde bescherming. Gebruik ook minstens 1 theelepel zonnecrème voor gezicht en hals. Met die hoeveelheid behaal je de bescherming die aangegeven is op de verpakking. Gebruik je maar een halve theelepel, zal de bescherming ook maar de helft van de aangegeven waarde op de verpakking zijn. 

 

 

Het belang van een kwalitatieve zonnecrème

 

De huid is ons grootste orgaan. Via dit orgaan kan er enorm veel opgenomen worden door het lichaam, ook ‘slechte’ stoffen. We willen natuurlijk vermijden dat ons lichaam ongezonde stoffen opneemt via de crèmes die we smeren. Er bestaan verschillende soorten zonnefilters, namelijk chemische filters en minerale filters.

 

Chemische filters trekken in de huid en absorberen UV-stralingen. Deze filters kunnen verder in het lichaam doordringen, in de bloedbaan terechtkomen en de hormoonhuishouding verstoren. Ze kunnen huidirritatie en zelfs allergieën veroorzaken. 

 

Minerale filters daarentegen blijven op de huid liggen. Meestal bevatten deze filters zinkoxide of titaniumoxide en blijken ze effectiever tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Minerale filters vormen dus een sterke bescherming tegen de zon, met weinig problemen voor de huid. Ook voor gevoelige huiden en kleine kinderen. Vaak laten deze filters een witte gloed achter, de onze gelukkig niet!

 

HEV-licht

 

Ondertussen is ook het effect van HEV-licht op onze huid duidelijk. HEV staat voor High Energy Visible of blauw licht. Blauw licht maakt deel uit van zichtbaar licht maar wordt ook verspreid door tl-lampen en het scherm van je laptop, tablet, televisie en smartphone. Het gaat dieper in de huid dan zonlicht en heeft een negatieve impact op onze cellen. Er wordt meer en meer onderzoek gedaan naar welke negatieve gevolgen een overdaad aan dit licht kan veroorzaken. Zo kan dit licht bijvoorbeeld het herstel van de huid vertragen en leiden tot hyperpigmentatie en huidveroudering.

 

De gespecialiseerde zonnecrèmes gaan naast zonnebescherming ook bescherming tegen dit HEV-licht bieden.

 

 

 

 

Instituut ZenZa is met verschillende merken gespecialiseerd in zonneproducten

 

Onze filosofie is dat wij met verschillende merken werken om overal de beste producten te selecteren voor verschillende, specifieke problemen. Dit doen we uiteraard ook bij onze zonneproducten, We hebben met Heliocare zelfs een merk dat hierin marktleider is. Zij bieden maximale bescherming in vederlichte texturen en hebben met Rafael Nadal een zeer bekend gezicht aan hun merk verbonden. 

 

Wij adviseren sowieso om een crème of serum met een hoge dosis vitamine C te smeren om de huid te beschermen tegen pigment. Ook kan u vitamine C-capsules innemen om de huid ook van binnenhuid te beschermen tegen de zon. 

 

Een uitgebreid assortiment stelt ons in staat om verschillende texturen (van licht naar iets rijker, en van tubes tot sprays en van pompjes tot zonnecrèmes met een tintje) aan te bieden. Alsook producten met een extra bescherming tegen luchtvervuiling en crèmes op basis van een plantenextract.

 

 

Ben je klaar om jouw huid te beschermen tegen photo-aging? Vergeet dan zeker niet om dagelijks een zonnecrème bovenop je dagcrème aan te brengen. 

 

Wij adviseren je graag over welke zonnecrème bij jou past.

 

TIP ! Momenteel loopt er een superactie van Comfort Zone waarbij je bij aankoop van 2 zonneproducten de aftersun er gratis bijkrijgt. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0