Laat acné je zelfbeeld niet verknallen !

 

De pubertijd is voor veel mensen een serieuze beproeving. Zo zet je lichaam de laatste rechte lijn in naar het volwassen zijn. Je begint ook hoe langer hoe meer interesse te krijgen in het andere of hetzelfde geslacht. En dan.... baf! Daar komt de vijand nummer 1 voor de komende jaren. Acné!

 

Voor veel pubers zal het maar in beperkte mate storen. Maar wanneer het zich hardnekkig uit, kan het echt een complex worden. In plaats van open te bloeien tot een mooi volwassen persoon, kan dit voor onzekerheid en een laag zelfbeeld zorgen met een enorme impact op sociaal vlak als gevolg. 

 

Acné is zeker geen "alleenrecht" voor de pubers. Ook na je pubertijd kan je er zeker nog last van hebben.  We behandelen in ons instituut dan ook heel wat volwassenen.  

 

Wat is acné eigenlijk? 

 

Een belangrijke boosdoener bij acné is de productie van talg. Talg zorgt voor een soepele huid en wordt in normale omstandigheden afgescheiden door de poriën. Wanneer deze poriën verstopt zijn, hoopt de talg hierin op. Dat is acné. Dat dit in de pubertijd veel voorkomt, is omdat er in die periode een verhoogde talgproductie is. 

 

Wanneer men last heeft van acné is het belangrijk om er iets aan te doen omdat er littekens op de huid kunnen ontstaan.  

 

Wat kan je zelf doen tegen acné?

 

Afblijven! Zonder enige twijfel. Pulken en uitknijpen is heel aanlokkelijk, maar verergert het probleem alleen maar. Moet ik dan naar een belangrijke afspraak met een joekel van een etterkop op mijn gezicht? Ja, in principe wel. Maar wij weten natuurlijk ook dat niemand zo naar een eerste date wil. Daarom mag je hem uitzonderlijk wel uitknijpen. Maar.... doe dit dan steeds met een tissue. Als je dit met blote handen doet, kan er vuil en bacteriën in de wond terechtkomen. Verder kan de "pus" nieuwe infecties en grotere ontstekingen veroorzaken op delen van je gezicht die nog niet "besmet" zijn. 

 

Een consequente thuisverzorging is uiteraard onontbeerlijk om de poriën op regelmatige basis te zuiveren. Let er wel op dat je hierin goed geadviseerd wordt want de verkeerde producten zullen contraproductief werken. 

 

Als extra tip geven we nog mee dat je best op regelmatige basis je kussensloop kan vervangen. Liefst dagelijks. Dit omdat je kussensloop een broeihaard van bacteriën is en je avondverzorging voor een groot stuk teniet doet. Als je echt safe wil spelen, slaap je op een satijnen kussensloop. Door het gladdere oppervlak blijven hierin minder bacteriën "hangen". 

 

De acné-bacterie

 

De reclamespots spelen handig in op de complexen bij de puberende jeugd. Deze wasgels zullen in de meeste gevallen alleen maar de poriën zuiveren. Dit is echter maar een begin. Want buiten de talg en de poriën, speelt ook de hardnekkige acné-bacterie een rol. En dat lijken de reclamemakers vergeten te zijn...

 

Deze bacterie is gek op talg en zal zich razendsnel vermenigvuldigen tot diep in de poriën. Hierdoor veroorzaken ze extra ontstekingen. Het is daarom belangrijk dat de poriën niet enkel gezuiverd worden. Ook moet de bacterie gedood worden. Anders zal de acné gewoon terugkomen. 

 

Bij het behandelen van acné is het belangrijk dat de acné-bacterie ook aangepakt wordt. Dit wordt bij Instituut ZenZa gedaan in combinatie met een zuiverende gelaatsverzorging
Bij Instituut ZenZa wordt ook de acné-bacterie aangepakt

Hoe pakt Instituut ZenZa acné aan?

 

Bij de behandeling van acné is het dus belangrijk om ook de bacterie aan te pakken. Daarin schieten veel klassieke behandelingen tekort. 

 

Met ons MedCos IPL-apparaat pakken wij die bacterie wél aan. Het licht van de MedCos IPL vernietigt de bacterie diep in de poriën waardoor de huid tot rust komt en de acné zienderogen vermindert. Het grote voordeel van deze behandeling is dat er geflitst wordt op de plaatsen waar de acné zich voordoet. Er kan dus zeer gericht gewerkt worden. Dit is bijvoorbeeld niet het geval bij bepaalde antibiotica-kuren waarbij álle gezichtsbacteriën in het gezicht aangepakt worden ongeacht of die goed of schadelijk zijn. 

 

De combinatie van een zuiverende gelaatsverzorging met het aanpakken van de acné-bacterie zorgt ervoor dat we mooie resultaten boeken in de strijd tegen acné. Vooral omdat tijdens de zuiverende gelaatsverzorging de helende kracht van de led-lamp als extra troef wordt ingezet. Over die led-lamp gaan we het zeker nog hebben in een andere blog. 

 

Wil je meer weten over onze acné-aanpak? Altijd welkom voor een intake gesprek !

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Elke rombouts (woensdag, 04 september 2019 16:21)

  Beste
  Ik heb sinds maart een ontsteking op mijn kin ... de huisarts heeft me toen cortisone voorgeschreven .. toen dit niet wilde verbeteren maar verergerde ben ik naar de huidspecialisten geweest en heb ik treclinax voorgeschreven voor kin ... kan je dit met een behandeling nog weg krijgen of moetbikbjet gewoon wat meer tijd geven

  Met vriendelijke groeten Elke

 • #2

  Instituut ZenZa (woensdag, 18 september 2019 11:35)

  Beste Elke,
  We hopen dat we je door het intakegesprek een duidelijk antwoord gegeven hebben.

  Mvg,
  Ann